100 jaar VORM - header

Van aannemer naar bouwende ontwikkelaar

Wie jarig is en 100 jaar wordt, mag feest vieren.

Hoe het ooit begon

De broers Daan en Jan van der Vorm staan aan de basis van het bouwbedrijf VORM, dat dit jaar haar 100-jarig jubileum viert. ‘Dat waren pittige jongens hoor’, zegt de nu 93-jarige Daan van der Vorm sr. over zijn vader Daan en oom Jan. Jan en Daan werken in de bouw bij de gebroeders Dura als ze in mei 1919 met het geld uit een familie-erfenis de aanbesteding verwerven voor de bouw van een politiepost op Heijplaat in Rotterdam. De start van het eigen familiebedrijf is een feit. ‘Het staat er nog steeds, dus het zal wel goed gebouwd zijn’, zegt Van der Vorm sr. lachend. Faam verwerft het duo met de bouw van een elektriciteitscentrale aan de Keilehaven, nabij De Nieuwe Maaskant, in Rotterdam.

Politiepost Heijplaat Rotterdam gebouwd in 1919
VORM 100 jaar. Daan van der VORM sr.

Massabouw

Na de Tweede Wereldoorlog groeit het bedrijf fors en bouwt het naast scholen en winkelcentra vooral huizen. Begin jaren vijftig raakt het bedrijf betrokken bij een groot woningbouwproject met 700 huizen in Overschie. De broers Jan en Daan staan hun vader bij en de naam verandert in Van der Vorm Aannemingsbedrijf NV. Massabouw betekende volgens Van der Vorm sr. de grootste naoorlogse verandering: ‘Door een tekort aan arbeidskrachten heb ik als eerste aannemer Engelse bouwvakkers naar Nederland gehaald.’

Overnames

De belangrijkste overname uit de geschiedenis van het familiebedrijf VORM is van het Vlissingse Aannemingsmaatschappij (V.L.A.M.) in 1965. Na de overname worden alle activiteiten op utiliteitsbouw aangestuurd vanuit het kantoor in Rotterdam en vindt woningbouw onderdak bij het samengevoegde bedrijf in Papendrecht dat omgevormd wordt naar Van der Vorm Woningbouw N.V.. Beide bedrijven zijn in 1983 samengevoegd onder de naam Van der Vorm Bouw B.V..

Toekomst 

Van der Vorm sr. heeft in 2003 het bedrijf overgedragen aan zijn zoon Daan. ‘We zijn van een grote aannemer naar een ontwikkelende bouwer gegaan en inmiddels zijn we een bouwende ontwikkelaar geworden’, aldus de huidige directeur. ‘De rol van aannemer zal steeds meer verdwijnen. We krijgen de rol van samensteller, coördinator van activiteiten. We brengen partijen bij elkaar die het werk uitvoeren.’

Verbinden en samenwerken

Samenwerking is dus de sleutel tot succes voor de toekomst. Door mensen en disciplines met elkaar te verbinden en expertise te delen, worden duurzame oplossingen voor de toekomst gerealiseerd. Maar ook door met opdrachtgevers, uitvoerders en partners optimaal samen te werken en te luisteren naar de wensen van de uiteindelijke bewoners.

Terug naar de oorsprong

Wie jarig is en 100 jaar wordt, mag feest vieren. Dat doet VORM met collega’s, vrienden, familie, partners, opdrachtgevers en betrokkenen. De verhalen en anekdotes uit het verleden vormen daarbij de grondslag voor de toekomst. En die begint onder andere bij de realisatie van het Sluishuis in Amsterdam IJburg en de verhuizing van het VORM-kantoor van Papendrecht naar Rotterdam. Naar het bijzondere gebouw en monument De Nieuwe Maaskant. Terug naar de oorsprong voor de volgende 100 jaar.

 

Samen maken wij de toekomst