100 jaar VORM: De Wederopbouw
14 maart 2019

100 jaar VORM: De Wederopbouw

Onze geschiedenis | De Wederopbouw

 

De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog

Begin jaren zestig raakt ons familiebedrijf betrokken bij een groot woningbouwproject in Overschie waar 700 woningen gerealiseerd moesten worden. Het project gaf een nieuwe wending aan het bedrijf. Daan van der Vorm sr., vertelt hierover.

“Het was toentertijd een van de grootste projecten. Mijn vader en oprichter Daan van der VORM sr., nam het aan en ik werd ernaartoe gestuurd als hulpje van de hoofduitvoerder”, vertelt de vader van Daan van der VORM jr. “Daar heb ik veel geleerd. Vanaf dat moment ging het steeds beter met het bedrijf. Mijn broer Jan [oom Jan], die toen bezig was met zijn ingenieursstudie, zag dat ook en mijn vader vroeg hem ook in de zaak te komen. Van de bouw had Jan geen kaas gegeten, dus die ging vervolgens de financiën doen en ik werd verantwoordelijk voor het technische gedeelte.”

“Waar andere aannemers in opdracht van de gemeente Rotterdam aan de slag gingen, bouwden wij voor pensioenfondsen.” – Daan sr.

1.000 nieuwe woningen

Met het werk in Overschie en de broers Jan en Daan, die oprichter Daan van der VORM sr. bijstonden in het bedrijf, veranderde de naam in Van der Vorm Aannemingsbedrijf NV. Het was een echt op Rotterdam georiënteerd bouwbedrijf. De gemeente Rotterdam verzocht een aantal aannemers zo’n 1.000 woningen per jaar te bouwen voor de wederopbouw. “Maar wij vielen toen buiten de boot”, weet Daan van der Vorm sr. zich te herinneren. De reden waarom is hem niet meer duidelijk, maar toen kwamen wel de acquisitiekwaliteiten van Jan aan de oppervlakte; “Jan heeft toen veel goed werk verricht door de pensioenfondsen af te gaan. Hij kreeg het voor elkaar om opdrachten voor zo’n kleine 1.000 woningen binnen te halen. Waar andere aannemers in opdracht van de gemeente Rotterdam aan de slag gingen, bouwden wij voor pensioenfondsen. Daar hebben we goed aan kunnen verdienen.”

 

Het jaar 2019 staat in het teken van ons honderdjarig jubileum. Gedurende het jaar delen we verhalen en anekdotes uit de rijke geschiedenis van het familiebedrijf VORM en lees je hoe het verleden nog altijd onze toekomst kleurt.