Gebroeders van der Vorm en het politiebureau
18 februari 2019

Gebroeders van der Vorm en het politiebureau

Onze geschiedenis | De oorsprong

 

Gebroeders van der Vorm en het politiebureau

De geschiedenis van het huidige 100-jarige bouw- en ontwikkelbedrijf VORM begint op het politiebureau. Of beter gezegd, mét het politiebureau. Op Heijplaat in Rotterdam. Met een mededeling in het Algemeen Handelsblad maken de Burgemeester en Wethouder van Rotterdam in mei 1919 bekend dat de bouw van het politiekantoor op Heijplaat is aanbesteed. Volgens de annonce hebben de ‘Gebr. Van der Vorm’ de opdracht verworven op basis van hun inschrijving van 23.245,- gulden.


De bouw van het politiebureau is het eerste zelfstandig uitgevoerde bouwproject dat Daan van der Vorm, opa van de huidige eigenaar, samen met zijn broer Jan realiseerde. Het markeert de start van het eigen Rotterdamse bouwbedrijf in mei 1919. “Het staat er nog steeds, dus het zal wel goed gebouwd zijn”, zegt de nu 93-jarige Daan van der Vorm sr., Officier in Orde van Oranje-Nassau, zoon van de oprichter en vader van de huidige eigenaar, lachend.

Familiegeschiedenis

Daan van der Vorm sr., geboren Rotterdammer, vertelt ondanks zijn hoge leeftijd nog levendig over de familiegeschiedenis en zijn kleurrijke carrière als ondernemer in de bouw. Over het ontstaan van de zelfstandige bouwonderneming, opgericht door zijn vader, herinnert hij zich: “Mijn vader Daan en zijn broer Jan werkten allebei als uitvoerder bij de broers Dura aan een HBS-school in Rotterdam-zuid tijdens de eerste Wereldoorlog. Het waren allebei pittige jongens hoor. Toen kwam er een aanbesteding van een politiebureau op Heijplaat. Dankzij wat geld uit een erfenis konden ze de opdracht verwerven en hebben ze die politiepost samen gebouwd."

Hoe het allemaal begon

Met de Politiepost op Heijplaat is het eigenlijk allemaal begonnen. Daan van der Vorm sr. vervolgt zijn verhaal: "Één van de werken waarmee ze bekend zijn geworden, is de elektriciteitscentrale aan de Keilehaven, nabij De Nieuw Maaskant, in Rotterdam. Daarnaast bouwden ze ook huizen en scholen in Rotterdam. Het kantoor was gewoon aan huis aan de Boergoensevliet, op zuid, waar ik ook geboren ben. Rond 1936 zijn Jan en Daan uiteindelijk uit elkaar gegaan.”

 

Het jaar 2019 staat in het teken van ons honderdjarig jubileum. Gedurende het jaar delen we verhalen en anekdotes uit de rijke geschiedenis van het familiebedrijf VORM en lees je hoe het verleden nog altijd onze toekomst kleurt.