VORM ontpopt als projectontwikkelaar
16 juli 2019

VORM ontpopt als projectontwikkelaar

In de jaren zeventig werden onder andere in Dordrecht, Leiden, Capelle en Delft winkelcentra met flatgebouwen gerealiseerd. Vanaf die tijd is VORM echt het pad van projectontwikkeling ingeslagen.

“Het was nu eenmaal lucratiever om als aannemer zelf grond te kopen en zelf te ontwikkelen en aan eindgebruikers te verkopen of zelf te exploiteren. Dat betekende ook dat, met eigen projectontwikkeling, ons bedrijf werd uitgebreid met een eigen vastgoedtak. Uiteindelijk had van der VORM tot 2003 zo’n 2.200 eenheden aan woningen en duizenden m2 aan kantoren en winkels in de verhuur.

Bijzondere bouwprojecten

Gevraagd naar de bijzondere bouwprojecten waaraan Daan van der Vorm sr. speciale herinneringen koestert, noemt hij onder andere de waterwerken op Texel in de strenge winter van 1962/ 1963, de 151 meter hoge toren voor Nationale Nederlanden (in een bouwcombinatie van MuWi, Brederode Bouw en de toenmalige BAM) in Rotterdam en Sportpaleis Ahoy’ (samen met Nedam); “dat moest plots sneller opgeleverd worden in verband met de zesdaagse wielerwedstrijd die al gepland stond. Het tempo moest omhoog en er waren diverse andere problemen die opgelost moesten worden”, vertelt Daan sr.

 “Het was voor die tijd een zeer bijzonder en technisch ingewikkeld gebouw. We kwamen op enig moment 2 miljoen gulden tekort.- Daan sr.

Twee miljoen Gulden tekort

“Het was voor die tijd een zeer bijzonder en technisch ingewikkeld gebouw. We kwamen op enig moment twee miljoen Gulden tekort. Dus ik ben naar de wethouder gegaan voor extra geld. Maar hij verdomde het. Toen ben ik in een grote stoel gaan zitten en zei, nou je ziet me hier morgen wel weer zitten als je weer op je werk komt. Want ik ga niet naar huis voordat je betaalt. ‘s Avonds om 8 uur zei de wethouder te zullen betalen. Want dat soort dingen stonden niet zwart op wit.”