2003: Daan en Hans zetten nieuwe koers in voor VORM
13 december 2019

2003: Daan en Hans zetten nieuwe koers in voor VORM

Daan jr.: Sinds mijn directiestart in 2003 heb ik samen met Hans Meurs de leiding. Mijn vader bemoeide zich niet meer met het bedrijf vanaf het moment dat hij het aan mij heeft overgedragen. Piet van Breugel die toen in de directie zat was ook net met pensioen. Ik moest het alleen doen, dus zorgde ik voor een goed team. En dat was het moment dat Hans bij VORM kwam.

Daan ontmoet Hans Meurs in Boswijk

Daan leerde Hans kennen toen zij 20 jaar geleden samenwerkten aan een groot project: Boswijk, een villawijk in Ypenburg. VORM deed dat samen met Kanters en daar werkte Hans. “Wij hadden om de veertien dagen vrijdags overleg met onze directeuren: Piet van Breugel en Henk Pagter en wij twee. Het was een mooi project, die 660 villa’s in het bos. We hebben er veel geld verdiend, maar belangrijker nog: ik leerde  Hans goed kennen.”

“Henk gaf Hans niet zoveel vrijheid, dus na het project zei Hans tegen mij: ‘we moeten toch eens praten; wat gebeurt er nou als Piet met pensioen gaat?’ Zo is hij bij VORM gekomen. Henk heeft nooit meer met mij gepraat natuurlijk, maar goed, zo is het gegaan. Hans: ‘Ja, toen uiteindelijk de vraag kwam: wil je niet naar VORM komen? Heb ik gezegd: dan wil ik wel de ruimte krijgen om mijn ding te doen. Ik zag dat er veel meer in VORM zat, dan eruit kwam. Wij waren toen een betrekkelijk traditionele aannemer en een beetje ontwikkelaar. We bouwden, wat anderen bedachten. Wij waren een gemiddeld hardwerkend bedrijf, voornamelijk actief in de Drechtsteden: onze regio en klein beetje Leiden.’ 

Daan jr.: Toen mijn vader en zijn broer ertussenuit waren was er ook echt ruimte om dingen anders te gaan doen. Dus dat hebben we gedaan. Hans is daar de grote motor van. Hij is superscherp, een ongelofelijke numbercruncher en hij overziet het hele spectrum. Hans heeft de projectontwikkelings- sfeer bij VORM gebracht.

2003-2012 De ontwikkeltak groeit

Samen zetten Daan en Hans de nieuwe koers voor VORM in: meer ontwikkeling en meer  ondernemerschap en daarmee de hele Randstad veroveren. Hans: ‘Met de ontwikkeltak konden wij zelf als bedrijf de leiding nemen en in de hele Randstad gaan ontwikkelen en bouwen. Ik zag veel talent bij VORM, dat nog niet altijd tot zijn recht kwam. Wij stimuleerden zelfstandig ondernemerschap en haalden ook nieuwe mensen en nieuwe inzichten binnen. Met VORM Ontwikkeling zetten wij de mooie projecten neer, waarmee we ons echt konden onderscheiden. We haalden als ontwikkelaar in de steden mooi rendement. Als dat mooie bouwklussen opleverde, was dat goed voor de productie, ontwikkelen met een zelfstandig doel op zich.’

In competitie blijven

Die mix-gedachte is heel bewust ingezet. Hans: ‘Eigenlijk is het heel simpel: wij ontwikkelen gewoon veel meer dan wij aan bouwproductie aankunnen. En als bouwer willen wij ook graag voor anderen bouwen. Zo kunnen wij namelijk toetsen of wij de competitie aankunnen met andere woningbouwers. Je kunt natuurlijk wel in je eigen clubje steeds kampioen worden, maar als je je nooit kan meten met andere clubjes, weet je eigenlijk nooit precies waar je staat. En andersom is het mooi om als ontwikkelaar met andere bouwers te werken’ vervolgt Hans. ‘Daar krijg je andere ideeën en inzichten van: je kunt van elkaar leren. Bouw en vastgoed is wel een wereldje waar iedereen steeds opnieuw het wiel uitvindt, zijn neus stoot en met hoge faalkosten zit. Dat frustreert. We moeten uit die spiraal zien te komen. Wij zijn daar zelf ook nog niet helemaal uit hoor, maar wij werken eraan. Ontwikkelen en bouwen zonder faalkosten blijft ons doel.