Voet aan de grond in Amsterdam
1 juli 2019

Voet aan de grond in Amsterdam

Het nieuwe woningbouwbedrijf, van der Vorm Woningbouw N.V., bracht nog meer uitdagingen en vernieuwingen met zich mee. Het tot dan toe vooral op Rotterdam georiënteerde bouwbedrijf richtte zijn pijlen nu ook op Amsterdam. Maar daar voet aan wal krijgen ging niet zonder slag of stoot.

Daan van der Vorm sr. vertelde dat ze in Amsterdam klaar zaten met het chequeboek om hem af te kopen, zodat hij niet in Amsterdam zou gaan bouwen. Bovendien gingen de Amsterdamse bouwvakkers in staking, omdat ze niet voor een Rotterdams bedrijf wilde werken. Maar belangrijker nog was dat zich de eerste contouren van de uitbreiding van activiteiten naar eigen exploitatie en projectontwikkeling zich begonnen af te tekenen.


Eerste projectontwikkeling door Van der Vorm Woningbouw

”We hadden drie flatgebouwen aangenomen van Philips Pensioenfonds. We hadden net in Rotterdam Hoogvliet een enorm winkelcentrum gebouwd. Ook voor Philips. We werden met drie aannemers gevraagd of we die hoge flatgebouwen wilden bouwen. We hadden met 14 miljoen gulden het laagste bod. Ik deed het zowat in mijn broek.” Vertelde Daan sr. “En het was moeilijk om als Rotterdams bedrijf ertussen te komen. Het was in de tijd dat we nog heel weinig eigen bouw deden.”

We hadden met 14 miljoen gulden het laagste bod. Ik deed het zowat in mijn broek.” – Daan sr.

Projectontwikkeling bestond in die tijd nog niet

“Pas toen we V.L.A.M. hadden overgenomen, konden we uit de resultaten van de projecten woningen overhouden die in onze vastgoedportefeuille terecht kwamen. Dus je bouwde drie flats; twee daarvan werden voor pensioenfondsen gebouwd en één flat konden we uit de winstsom zelf realiseren. Tot op de dag van vandaag worden deze nog steeds verhuurd. Maar echt projecten ontwikkelen voor de markt is pas in de jaren zeventig begonnen. In die tijd waren we vooral bouwers, aannemers die niet voor eigen rekening bouwden. Projectontwikkeling is van lieverlee ontstaan en de afgelopen jaren is dat enorm toegenomen.” – Aldus Daan Sr.

Over twee weken vertellen we hoe Daan van der Vorm sr. de nacht wilde doorbrengen in het kantoor van een wethouder, vanwege een tekort van 2 miljoen Gulden voor de bouw van een technisch ingewikkeld gebouw.

100 jaar VORM | Het jaar 2019 staat in het teken van ons honderdjarig jubileum. Gedurende het jaar delen we verhalen en anekdotes uit de rijke geschiedenis van het familiebedrijf VORM en lees je hoe het verleden nog altijd onze toekomst kleurt.