Statushouders en medewerkers Horeca Academie ronden EHBO opleiding op SoZa succesvol af

Statushouders en medewerkers Horeca Academie ronden EHBO opleiding op SoZa succesvol af

Statushouders volgden samen met medewerkers van de Horeca Academie een EHBO-opleiding

De afgelopen maanden volgden statushouders samen met medewerkers van de Horeca Academie een EHBO-opleiding. Wekelijks kwam het bonte gezelschap afkomstig uit Eritrea, Syrie, Nederland en Jemen – mannen en vrouwen gemengd – bijeen in SOZA om EHBO-vaardigheden onder de knie te krijgen.

Handelingen als reanimeren, de stabiele zijligging en hoe brandwonden te behandelen, kwamen aan bod. Yhshom Azeze, afkomstig uit Eritrea en bewoner van SOZA: ‘Ik ben blij dat ik de EHBO opleiding heb gevolgd. Dan kan ik mensen helpen en dat doe ik graag. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat je slachtoffers niet op de rug moet laten liggen omdat de tong er anders voor kan zorgen dat het slachtoffer niet meer kan ademen.’

In SOZA, het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – gelegen direct tegenover treinstation Laan van NOI – wonen statushouders en jonge Hagenaars samen volgens het principe van co-living. In het souterrain is de community ANNA & Co gevestigd. Op de begane grond vormt de Horeca Academie, een vakschool voor horecaopleidingen, het bruisende hart van SOZA. De overige verdiepingen zijn getransformeerd tot co-working space waar start-ups de ruimte krijgen om te groeien en samen met partners uit de stad en maatschappelijke initiatieven bouwen aan een duurzame toekomst van de stad Den Haag.

Geslaagd
Meer dan 75% van de cursisten slaagde voor de cursus die aangeboden werd volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. Boi Jongejan, directeur Het Oranje Kruis: ‘Dat zit dicht tegen het landelijk gemiddelde aan, dus complimenten aan instructeurs en cursisten. Dit smaakt naar meer. Het Oranje Kruis wil dit in samenwerking met SOZA en gemeenten graag op meer plekken laten gebeuren.’

Meer EHBO-ers nodig
Het hebben van een EHBO-diploma vergroot niet alleen de kansen op het vinden van een baan in bijvoorbeeld de bouw- of zorgsector. Het zorgt er tevens voor dat de stad Den Haag over meer hulpverleners beschikt. En dat is belangrijk. Er is in stedelijk gebied namelijk behoefte aan meer EHBO-ers . Esther Geradts, programmamaker SOZA: ‘Dit project leidt tot een echte win-winsituatie. Het bevordert participatie, draagt bij aan zelfredzaamheid van de statushouders en maakt daarbij tevens de stad Den Haag – en in het bijzonder het Bezuidenhout – gezonder en veiliger’.

Zelfstandig
De EHBO opleiding maakt onderdeel uit van het programma It takes a Village. Dit programma, dat op verzoek van de eigenaren en ontwikkelaars van het pand – MRP Development en VORM – is ontwikkeld, heeft als doel dat dat de statushouders zo snel mogelijk weer aan hun eigen toekomst en aan de toekomst van de stad kunnen bouwen. Naast de EHBO opleiding worden ook BHV trainingen, sportlessen, netwerkdiners en een culturele activiteiten aangeboden.

Partners: BHV in BedrijfHet Oranje Kruis, Naar een idee van FishEyeProducties

Heb je interesse in dit project?

Schrijf je in