SoZa Sessies 2021

SoZa Sessies 2021

Zaterdag 9 oktober

 

Op zaterdag 9 oktober was het eindelijk zover. Na twee jaar wachten konden ruim 180 bezoekers zich opmaken voor SOZA Sessies. Ter gelegenheid van dit muziekspektakel werden verschillende ruimtes binnen SOZA, WTC The Hague en The Hague Security Delta omgetoverd tot ware concertzalen.

Als bewoner van SOZA was het een geweldige ervaring om na de lockdown weer zoveel drukte en levendigheid rondom het gebouw te zien. Het maakte de avond extra feestelijk dat het voor een deel van de bezoekers het eerste festival sinds de coronaperiode was.

Het publiek dat voor deze avond naar SOZA is gekomen was zeer uiteenlopend. Jong, oud, wonend in SOZA, in de wijk of ver daarbuiten, Hagenaar en Hagenees. Sommigen zagen SOZA voor het eerst, anderen kenden het gebouw nog uit de tijd dat het in gebruik was als ministerie. De bezoekers wisten van tevoren niet wat voor muziek ze te zien zouden krijgen. Zowel de plaats als de muziek zelf waren hierdoor per act een complete verrassing.

Na een prachtig welkomstoptreden van dichter Adnan Alaoda en zangeres HANIN werden de deelnemers onderverdeeld in groepen van ongeveer 30 mensen. Onder begeleiding van een gids en een SOZA-bewoner begonnen zij vol verwachting aan hun muzikale ontdekkingsreis.

 

Als deelnemer van 'team rood' begon de avond waar hij later ook zou eindigen, bij de community van The Hague Tech. In de aankomsthal werden we opgewacht door sound designer Ramón, die ons speciaal voor deze gelegenheid meenam op een audiovisuele reis van de stad naar de natuur. Hallucinerende achtergrondbeelden met betoverende soundscapes zorgden ervoor dat we ons even in een andere wereld waanden. De toon voor de avond was gezet!

Het contrast met het volgende optreden kon bijna niet groter zijn. Midden in het atrium van het oude ministerie stond ons een optreden van DANDANA te wachten. Deze West-Afrikaans-Haagse band liet hun verschillende achtergronden op voortreffelijke wijze bij elkaar komen. Met name de Senegalese drummer bracht een ongekend positieve energie met zich mee. Zijn enthousiasme was zó aanstekelijk dat een groot deel van het publiek binnen de kortste keren stond te dansen.

Hoe uitbundig het muziekfeest van DANDANA was, zo intiem was de performance van Babette Zwinkels. Op de zevende verdieping van The Hague Security Delta verzorgde zij een hartverwarmend optreden met haar zelfgeschreven liedjes. Bezoekers waren erg onder de indruk van de persoonlijke teksten en haar kraakheldere stem. Onvoorstelbaar dat je op die leeftijd al zó goed kan zijn.

 

Nu we weer met beide benen op de grond stonden, hadden we een stevige wandeling voor de boeg. Over de Schenkkade liepen we richting onze volgende bestemming: Het World Trade Centre. In de foyer van dit eigentijdse gebouw werden we ontvangen door de cellisten van Duo Achterom. Na een fotomoment op de roltrap was er de gelegenheid om te genieten van dit Italiaans-Indonesische celloduo. Wederom een totaal andere muziekstijl, op een geheel unieke locatie.

Voor de laatste acts van de avond zouden we ons weer richting het SoZa gebouw verplaatsen. Na de wandeling vanuit het WTC mochten we ditmaal plaatsnemen in de huiskamer waar SoZa-bewoners doordeweeks bij elkaar samenkomen. Geheel in stijl stonden bij dit optreden enkele bewoners van het pand centraal.

Met begeleiding van Jurre speelde de Syrische pianist Zouher Kabtol een Arabische compositie. Als medebewoner van Zouher zie ik hem dagelijks oefenen en weet ik hoe trots hij is dat hij dit op deze avond ten gehore kon brengen. Als kers op de taart werd deze voordracht door Jurre, Anna en Denise afgesloten met een mix tussen Argentijnse tango en Indiase raga. Ongelooflijk hoeveel invloeden op deze avond vertegenwoordigd zijn!

De muzikale wereldreis werd afgesloten door een band van eigen bodem. De Haagse rockband Niko onderscheidde zich door ruige teksten voorzien van lekkere rockdeuntjes. Onvervalsde Haagse rockers zoals we die maar al te goed kennen!

 

Degenen die dachten dat de avond hiermee ten einde was kwamen bedrogen uit.

Als klap op de vuurpijl  was er bij The Hague Tech een afterparty voor hen die zin hadden om door te gaan tot in de late uurtjes. Verwelkomd werden we met activistische Nederpop songs van IMBOS en DJ Doctoro Espresso nodigde iedereen vervolgens met groovy tunes uit te dansen tot we erbij neervielen. En zo geschiedde, jong en oud stonden met elkaar tot én na sluitingstijd op de dansvloer (of rondom de tafeltennistafel). Een zeer geslaagd einde van een fantastische avond!

 

 

Tekst: Geert van der Sluis. Meer info over SOZA Sessies via esther@fisheyeproducties.nl. Sessies is een initiatief van FishEyeProducties, Hummingbird Music en Laaktheater.

Heb je interesse in dit project?

Schrijf je in