Nieuws van de bouwplaats: De fundering krijgt vorm

Nieuws van de bouwplaats: De fundering krijgt vorm

Het storten van poeren

Begin november konden we het blijde nieuws delen dat de vergunning onherroepelijk was geworden en dat de bouw startte. En na de demontage van de parkeergarage en het bouwrijp maken, konden we in december melden dat het heiwerk gestart was. Inmiddels zijn we weer een tijdje verder en is er een mooie voortgang te zien op de bouwplaats. 

 

De hoogbouw en laagbouw (appartementen, kantoren, horeca, gezondheidscentrum):

Alle circa 480 palen van gemiddeld 24 meter lengte zitten inmiddels in de grond. De volgende stap na het heiwerk is het maken van de fundering. En voor zulke hoge gebouwen als One MilkyWay is dat een hele flinke fundering! De eerste grote poeren onder de hoogbouw zijn gestort. Een poer is een ondersteuningsconstructie van beton. Plaatsing van een poer gebeurt daar waar een relatief smalle kolom of paal door de betonnen vloer zou kunnen 'ponsen'. Bij hoge bouwwerken zijn de krachten die door de poer moeten worden overgedragen zo groot, dat de poer noodzakelijkerwijs extreme afmetingen aanneemt. Naargelang van de hoeveelheid funderingspalen onder de poer wordt deze: 1-paals, 2-paals, 3-paals of zelfs veel-paalspoer genoemd. 

Een bijzonder exemplaar in dit project is de 'kernpoer'. Een aantal weken geleden was het uitvoeringsteam bezig met de vlechtwerkzaamheden voor de kernpoer. Met vlechtwerkzaamheden wordt het 'vlechten' van het wapeningsstaal bedoeld. Nadat de juiste hoeveelheid staal op de juiste manier door de vlechters aan elkaar verbonden was, is het beton in een bekisting (een soort mal) gestort. Na het uitharden heb je dan een gewapende betonnen poer. De kernpoer is de grootste poer van One MilkyWay, hier is wel 316 m3 beton in gestort. Als je weet dat één m3 beton 2,5 ton weegt, kan je uitrekenen dat deze poer bijna 800 ton weegt! Ook de torenkraan die binnenkort opgebouwd zal worden, krijgt een eigen poer.  

                                                          De gestortte kernpoer zichtbaar.

 

Onder de laagbouw wordt de fundering met name opgebouwd met funderingsbalken. Deze werkzaamheden zullen na de bouwvakantie starten.

De werkzaamheden aan de fundering zullen tot +/- augustus doorlopen. Na de funderingswerkzaamheden volgen de begane grondvloeren. Dit zijn grotendeels kanaalplaatvloeren. Meer hierover volgt in het volgende item 'nieuws van de bouwplaats'. 

 

 

 

De parkeergarage met dakpark:

Voor de bouw van de parkeergarage met groene gevel en dakpark is een andere aannemer aan het werk dan voor de hoog- en laagbouw. Hier is men momenteel bezig met de boorwerkzaamheden voor de funderingspalen. Dit zal rond eind juni afgerond zijn. 

 

Blijf op de hoogte 

Via onze nieuwspagina zullen we je regelmatig op de hoogte houden van de vorderingen op de bouw. Wil je naar aanleiding van bovenstaande nog even zien hoe One MilkyWay ook alweer in elkaar zit, bekijk dan de gebouwuitleg nog even. 

Heb je interesse in One MilkyWay? Schrijf je hier dan in voor de nieuwsbrief. Via de nieuwsbrief word je op de hoogte gehouden van de verkoop van de 40 Kroonappartementen.

Heb je interesse in dit project?

Schrijf je in