Duurzaam & groen

Duurzaam & groen

Duurzame koploper

Het belang van een een milieubewuste levensstijl wordt steeds groter. Hoe mooi is het dan dat One MilkyWay zich tot duurzame koploper mag rekenen? Lees er meer over op deze pagina. 

Energiezuinig en duurzame bronnen
One MilkyWay is een gasloos en energiezuinig gebouw en klaar voor de transitie naar duurzame energiebronnen. De warmtevraag wordt beperkt door gebruik te maken van hoogwaardige isolatie voor daken, gevels en beglazing en van vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning. En de elektriciteitsvraag wordt beperkt doordat hierin voor een deel al wordt voorzien door de zonnepanelen op de verschillende daken van One MilkyWay. Dit leidt tot een zeer energiezuinig gebouw. 

 

Het BinckNet, wat is dat?
De nog benodigde warmte (en koude) wordt uit het BinckNet gehaald. BinckNet -ontwikkeld door Eneco- is een slim energiesysteem dat zorgt voor verwarming en koeling van je woning. Daarnaast zorgt het voor het warme tapwater dat je dagelijks gebruikt. Een toekomstbestendig, innovatief energiesysteem. Er zijn in De Binckhorst al zeven nieuwbouwprojecten die worden aangesloten op het BinckNet. En er volgen er meer. De eerste aansluitingen op BinckNet zijn gepland rond 2025.

Wat merk jij ervan?
Dat klinkt allemaal mooi, zo’n nieuw energiesysteem, maar wat betekent dit voor jou als bewoner? Nou, eigenlijk werkt alles in je woning zoals je gewend bent. Het verschil is dat je geen cv-ketel hebt en geen radiatoren. Dat scheelt jaarlijks onderhoud, maar vooral ook ruimte! Het behaaglijke binnenklimaat krijg je via leidingen in de vloer. In de winter lekker warme voeten en in de zomer is je woning heerlijk koel. Hoe comfortabel is dat?

Jij mag het zeggen
Wat blijft, is je eigen digitale thermostaat. Daarmee regel je zelf de temperatuur die jij comfortabel vindt. Dus je zit nog steeds zelf aan de knoppen. Je verbruik wordt gemeten via een slimme meter en dat verbruik volg je in de gratis Eneco-app. De app geeft je inzicht in het verbruik per uur, dag, week, maand, per jaar en ook besparingstips. Zo kun je slim met je energie omgaan. En als er wat is, bel je gewoon de Eneco Klantenservice, zonder kosten. Op binckhorst-denhaag.com lees je meer over BinckNet en over de lokale bronnen en aardwarmte waar dit slimme netwerk zijn energie vandaan haalt. Als gebruiker wordt je stap voor stap vanzelf steeds duurzamer!

 

Circulair bouwen
Ook tijdens de bouw speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Waar mogelijk wordt er gebruik gemaakt van gerecyclede, herbruikbare en hernieuwbare bouwmaterialen. Zo wordt er voor de constructie van het laagbouwgedeelte van One MilkyWay gebruik gemaakt van hout. In de bouwwereld spreekt men dan van Cross Laminated Timber (CLT). Dit verkleint de CO2-uitstoot die normaal gepaard gaat met de productie van beton en daarnaast fungeert het hout tevens als opslag van CO2.

 

Klimaatadaptief
Klimaatadaptatie, dat is het aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Uiteraard anticipeert One MilkyWay hier ook op. Het groene dakpark en het natuurdak gaan ‘hittestress’ tegen. In groene omgevingen is de temperatuur op warme dagen beduidend lager dan in steenachtige omgevingen. Daarnaast kiest One MilkyWay voor opvang van regenwater; op het dak van de toren en onder het dakpark wordt het regenwater opgevangen waardoor de ‘piekbelastingen’ op het rioleringsstelsel ten gevolge van hoosbuien gedempt worden. Dit opgevangen water wordt vervolgens gebruikt voor de beplanting en het overtollige water wordt vertraagd afgevoerd. Zo snijdt het mes aan twee kanten!

 

Een groene natuurinclusieve buitenruimte
Groen speelt een hele belangrijke rol in One MilkyWay. Planten en bomen werken ontspannend voor mensen. Zo biedt het dakpark je straks een fijne buitenruimte om op adem te komen. Groen filtert ook fijnstof uit de lucht. Door de parkeergarage te voorzien van groene gevels levert One MilkyWay hier een mooie bijdrage aan.  

 

Biodiversiteit
Het groen wat wordt toegepast is niet alleen om naar te kijken, maar gaat ook werkelijk functioneel benut worden. De daktuin wordt zó ingericht dat de biodiversiteit van de omgeving wordt verhoogd door in te zetten op de vier V’s. Dit zijn voedsel, vocht, veiligheid en ruimte tot voorplanting. Bloei vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar zorgt voor voldoende stuifmeel en nectar. En door opvang van regenwater is er vocht voor vogels en insecten, die in de gelaagde beplanting en nestvoorzieningen hun veilige schuilmogelijkheden vinden. Zo worden de omstandigheden geschapen waarin vogels, insecten, planten, bijen en vlinders kunnen floreren en vergroot One MilkyWay de biodiversiteit. Bekijk ook eens de video met Donker Design, de ontwerper van de daktuinen. 

 

Heb je interesse in dit project?

Schrijf je in