Je huis verkopen anno 2023

Je huis verkopen anno 2023

Wat kan je nu het beste doen?

Door de stijgende huizenprijzen en de dalende hypotheekrente was de verkoop van je huidige huis jarenlang geen gespreksonderwerp; als je een nieuwbouwwoning kocht, dan verkocht je je eigen woning zo laat mogelijk. Dat leverde immers ‘risicoloos’ en zonder enige twijfel het meeste op.

Anno 2023 is de verkoop van de eigen woning (en dan vooral de timing daarvan) wél een gespreksonderwerp geworden. Door de gestegen hypotheekrente is overbieden geen zekerheid meer en ook dat hogere verkoopresultaat na een jaar is een vraagteken geworden.

Hoe nu te handelen?
Als je ervoor kiest om tot de oplevering van je nieuwe woning in je huidige woning te blijven wonen, is het wellicht verstandig om wat extra veiligheden in je nieuwe hypotheekconstructie aan te brengen. Ga bijvoorbeeld uit van een lagere opbrengst en laat je hypotheekconstructie en overbruggingskrediet (het voorschot op je verwachte overwaarde) daarop afstellen. Omdat er nog steeds woningschaarste is, kan je opbrengst dan (en dat zal dus hoogstwaarschijnlijk ook zo zíjn) alleen maar meevallen. Reden tot vreugde uiteraard, want dit mooie extra’tje kun je aflossen op je hypotheek of je kunt er je nieuwe woning nog eens extra mee opleuken.

Overbruggingskrediet, nu al safe
De Nederlandse Bank heeft een voorspelling afgegeven dat de huizenprijzen in 2023 met ca. 3% zullen dalen en in 2024 nog eens ca. 3%. Een overbruggingskrediet gaat sowieso al uit van 90% van de huidige marktwaarde van je woning, dus ben je al safe voor een daling van 10%. Uiteraard kun je er altijd zelf voor kiezen om dit nóg veiliger af te stellen.

Of toch gelijk verkopen?
Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je huidige woning nu al te verkopen en tijdelijk te gaan huren. Nu is tussentijds huren niet iets waar de meeste mensen gelijk heel erg warm van worden. Qua maandelijkse huur ben je natuurlijk stevig aan de beurt, want we praten dan over vrije sector huurprijzen. Als je dat vergelijkt met je huidige hypotheeklast komt het maar zelden voor dat huren een lagere maandelijkse last oplevert. Maar deze ‘pure’ vergelijking is oneerlijk. Als je je huidige huis verkoopt heb je namelijk ook geen maandelijkse lasten van je overbruggingskrediet én je volledige overwaarde (die nu een 100% zekerheid is) heb je per direct in handen. Dit zijn voordelen die je zéker mee moet wegen in je beslissing.

Wat in jouw geval het slimste is? De Financiële Coaches en Hypotheekspecialisten van VORM Sales & Finance nemen je graag mee in alle ins en outs. Bel 0186-618777 voor een oriëntatiegesprek.

Heb je interesse in dit project?

Schrijf je in