Houtrak | De Architecten

Houtrak | De Architecten

Houtrak; no-nonsense architectuur aan het water

Houtrak is in samenwerking door Marcel Lok_Architect & Workshop architecten ontworpen. De architecten hebben gezocht naar een ontwerp dat op meerdere vlakken aansluit bij de prachtige locatie aan de Oostenburgervaart.

Eén project, twee gebouwen

Houtrak bestaat uit twee gebouwen, een hoog pand aan het water en een lager pand aan de tussenstraat en het pad.

De oriëntatie van het hoge pand is richting het water met balkons over de volle breedte die gericht zijn op de avondzon. De gebouwen zijn grotendeels opgericht met houten kolommen in combinatie met prefab betonnen vloeren. Daarmee is het niet alleen heel innovatief qua duurzaamheid en circulariteit, maar verwijst het ook naar de oude houten werkgebouwen die ooit op deze plek hebben gestaan. Naast houten kolommen is de gevel van het hoge gebouw volledig van hout. En het meest in het oog springend: de volledig houten balkon-constructie.

Het lage pand is georiënteerd op de tussenstraat en aan het pad, met een balkongevel. Het heeft een stoere metalen gevelafwerking die eveneens verwijst naar het industriële verleden van de plek. De twee gebouwen delen een groen binnenhof, fietsenkelder en een prachtige collectieve daktuin die uitkijkt over de Oostenburgervaart.

Heb je interesse in dit project?

Schrijf je in