Tandje bij voor duurzaamheid

Tandje bij voor duurzaamheid

Wij houden van uitdagingen. Dit is er een!

Zeker, we doen hard ons best om te verduurzamen. Maar kijken we echt goed in de spiegel – los van de markt – dan concluderen wij dat wij niet genoeg doen. En deze conclusie doet pijn.

Dagelijks zijn VORM-ers namelijk met hart en ziel bezig om een duurzaam en mooier Nederland te creëren. We waarderen en stimuleren dus het werk van iedereen die zich samen met ons elke dag weer inzet voor een duurzamer Nederland. En we zeggen ook: we zullen er nóg een tandje bij moeten doen!

De wereld beter achterlaten

Een bedrijf financieel goed runnen, dat kunnen we. Maar hoe run je een vastgoedontwikkelaar zonder voetafdruk? Met positieve impact? Dat zou pas wat zijn! Hoe laten wij de wereld straks beter achter dan wij hem aantroffen?

Sustainable Development Goals

VORM neemt verantwoordelijkheid. Ook als de opgave groot is – en dat is deze. De VN heeft er 17 doelen voor opgesteld: de Sustainable Development Goals voor de wereld. Je ziet ze opduiken als ‘de SDG’s’.

Zes VORM-doelen

Nu kan een vastgoedontwikkelaar ze niet alle 17 najagen. Maar bij zes ervan hebben wij wel degelijk impact. Dus daar kunnen we iets aan doen. Niet alleen in onze bouwprojecten voor duurzame opdrachtgevers. Nee, die doelen stellen wij zelf: als VORM.

Het gonst bij VORM

Op dit moment halen onze mensen in elk bedrijfsonderdeel alles uit de kast om te kijken hoe wij onze impact kunnen verbeteren. Wij stellen VORM-breed doelen op. Wij moeten bijvoorbeeld onze milieu-impact verlagen. Dat gaan wij vervolgens in onze bedrijfsvoering en projecten ook meetbaar waarmaken.

Tandje bij voor duurzaamheid

Tussen sociaal fundament en ecologisch plafond blijven

Kate Raworth beschrijft in haar boek Donuteconomie precies waar het ons om gaat. Dat we met elkaar werken aan een fundament van gelijkheid en een waardig bestaan, waarbij we op weg daar naartoe niet de wereld naar de knoppen helpen.

Hoe?

Voor dat fundament kunnen wij als VORM bijvoorbeeld betaalbare woningen bouwen, duurzame energie betaalbaar leveren en omgevingen neerzetten waar mensen veilig, gezond en met plezier kunnen wonen. Dat moeten we doen zonder door het ecologisch plafond te schieten. We kijken dus bijvoorbeeld naar onze CO2-uitstoot, verantwoord grondstofgebruik en -productie. We kijken naar onze stikstofuitstoot en groenplannen die biodiversiteit vergroten en de hitte en waterstromen beteugelen, die door klimaatverandering nu al optreden.

Tandje bij voor duurzaamheid

Zo komen we binnen de donut: tussen het sociaal fundament en ecologisch plafond. We maken een omgeving voor een gezonde, eerlijke samenleving én putten de planeet niet uit. We hebben tenslotte maar één thuis, één aarde!

Hallo bouwsector!

Toekomstmuziek? Wat VORM betreft: de zeer nabije toekomst. Er is haast bij. We zetten nu een tandje bij voor duurzaamheid: niet lullen, maar impact maken! Wij gaan de uitdaging aan – Jullie ook?