Thuiskomen in een uniek stukje Nederland

Thuiskomen in een uniek stukje Nederland

Thuiskomen in een uniek stukje Nederland

Sinds oktober 2021 woont filmmaker Mariëtte Sontag in het recent opgeleverde appartementencomplex ZuidHaven, een van de fases van het nieuwbouwproject De Zuid aan de Derde Haven. Na bijna 20 jaar keert zij weer terug naar de haar zo bekende omgeving. Het is namelijk niet de eerste keer dat zij in Den Haag woont. Mariëtte is geboren en getogen in Zuidwest, woonde ook in Leiden en Amsterdam en kwam met haar jonge gezin terug naar Den Haag. Maar na 8 jaar Den Haag vertrok zij samen met haar man en kinderen naar de Achterhoek.

“Het begon toentertijd te kriebelen,” vertelt Mariëtte. “We wilden meer ruimte en rust. We wilden de stad uit. Toen kwamen wij terecht in de Achterhoek op een oude boerderij met een stuk grond, bos en weilanden om ons heen.” Maar na negentien jaar in de Achterhoek begon het bij hen weer te kriebelen. ”We wilden terug naar de stad, terug naar Den Haag. Vorig jaar kwamen we dit project (ZuidHaven) tegen en waren we meteen geïnteresseerd. We hebben hier alle geneugten van de stad: uitgaansgelegenheden, winkels, de diversiteit aan mensen en daarnaast hebben we uitzicht op de zee.” 

Mariëtte heeft nooit eerder in Scheveningen gewoond maar stuitte toevallig op de geschiedenis van deze locatie. “Er is veel gebeurd op deze plek. Voordat dit vanaf de jaren ’70 het Norfolkterrein werd, was hier een klein wijkje genaamd het eiland Vloek. Dit wijkje bestond uit kleine arbeidershuisjes. De bewoners werkten in de haven of op de sleephelling. Het enige wat hiervan over is gebleven is het voormalige Sluiswachtershuisje. Toen ik in Den Haag woonde als meisje op de lagere school was dit wijkje hier al. Dit heb ik helaas nooit gezien, maar het is bijzonder om te weten dat dit hier was.” 

Mariëtte vertelt verder over hoe het voelt om weer in Den Haag te wonen. “Het is een gevoel van thuiskomen. Ik ben van kinds af aan opgegroeid aan de zee. Die oneindigheid van de zee, de krachten van de natuur, de wind, de golven, het zand en de duinen. Dat is heerlijk. We wonen tussen een prachtig natuurgebied en de stad en óók nog eens in het bijzondere havengebied. Dat rauwe van de Scheveningse Haven vinden wij leuk. Dit is een uniek plekje in Nederland. Het fijnste hier vind ik toch wel om op het rustige Zuiderstrand te lopen of om op het Zuidelijk havenhoofd te zijn waar ik naar de surfers en varende schepen kan kijken. Ik hoop dat we de zicht op de duinen blijven houden, ook na de nieuwe ontwikkelingen. Want het is natuurlijk heel speciaal dat je hier écht die relatie met de zee en de duinen daadwerkelijk hebt.” Naast het enthousiasme over het wonen in de haven, krijgt Mariëtte ook inspiratie van het gebied. “Ik ben filmmaker en ook werkzaam geweest als kunstenaar. Momenteel ben ik als inwoner van Den Haag betrokken bij de opdracht voor het kunstwerk van het Spuiplein. Ik vind het erg leuk om daarover mee te denken. Deze locatie biedt genoeg mogelijkheden voor mij als bewoner én inspireert mij als filmmaker!”

Bron: Nieuwsbrief Scheveningen Haven Zuid

Heb je interesse in ZUIDKADE?

Schrijf je in

DE ZUID is een project van:

  • MRP Development
  • VORM Ontwikkeling BV