Bezoek de ZUID Gallery op vrijdag of zaterdag!

DE ZUID
Den Haag

Den Haag

Wat is er allemaal te doen in Scheveningen en Den Haag? Op deze pagina vertellen wij graag meer wat er allemaal is en welke leuke activiteiten je kunt doen!

Voor meer informatie over Den Haag lees hier meer over alle activiteiten in Den Haag.

Alles in de buurt van ZUIDKADE!

Mussenkolonie
Alleen in Scheveningen en Kijkduin zijn nog een paar grote kolonies te vinden. De huismus is onlosmakelijk verbonden met de stad en bebouwing. Het vogeltje is het hele jaar door aanwezig in tuinen en rond huizen.

Strand voor de deur
Scheveningen is onderdeel van Den Haag en staat bekend als populairste badplaats van Nederland. Kilometers lange stranden waar je kan zonnen, zwemmen, surfen én lekker eten bij een van de vele zaakjes aan het strand!

Duinen
Een uitgestrekt duingebied midden in de Randstad, dat zijn de duinen in Scheveningen. Het Hollands Duin loopt van Scheveningen rondom Katwijk tot ruim ten noorden van Noordwijk. De duinen zijn een heerlijke plek om lekker uit te waaien of tot rust te komen.

Havens van Scheveningen
ZUIDKADE is omringd met de havens van Scheveningen, de Eerste, de Tweede en de Derde Haven. In de Eerste Haven staat de beroepsvisserij centraal, zoals rederijen en de visafslag. De Tweede Haven is de recreatiehaven. Zij biedt plaats aan chartervaartuigen, beoepsvisserij en sportvisserij. Op de kades vind je diverse horecagelegenheden waardoor er een fijne sfeer hangt in de haven. En de Derde Haven biedt plaats voor bijzondere schepen, maar wordt ook nog ontwikkeld tot zeezeilhaven. Hier komt nog een aanlegpier voor zeilboten!

Restaurants
In Scheveningen zijn er diverse restaurants op loopafstand van ZUIDKADE! Zo heb je Wijnbar Gastrovino op 2 minuten lopen, maar ook Restaurant Waterproef, Catch by Simonis, Het Gouden Kalf, Vispaleis Scheveningen, Dok28, De Dagvisser, Restaurant Lemongrass, Simonis aan de Haven en diverse andere eetcafés dichtbij huis.

Uitgaansgelegenheden
Naast de vele restaurants bevinden zich ook andere leuke uitgaansgelegenheden in Scheveningen. Zo zijn er diverse strandtenten en clubs vlakbij De Pier, maar zit er ook het AFAS Circustheater, Holland Casino en een bioscoop.


Beeld: Gastrovino, Scheveningen

Visafslag
Denk je aan Scheveningen, dan denk je automatisch aan verse vis. De Scheveningse haven is toegankelijk voor viskotters. De vismarkt is alle dagen geopend én heeft alle dagen vers aanvoer.

De visserij maakt al eeuwenlang deel uit van het leven in Nederland met zijn Noordzeekust, waaraan oude zeevaardersdorpen en -steden liggen. Tegenwoordig beheert het land de rijke visgronden van de Noordzee op duurzame wijze en ligt de verse vangst dezelfde dag nog in de viswinkel en bij traditionele viskraampjes.

Winkelen
In Scheveningen heb je meerdere plekken waar je je hart kunt ophalen op winkelgebied. Het Winkelcentrum Noordeinde en De Passage zijn hier een voorbeelden van, maar ook op De Pier zitten een heleboel winkels.

The Hague Beach Stadium
Ieder voorjaar wordt het The Hague Beach Stadium weer opgebouwd op het strand van Scheveningen. Van half mei tot en met half september worden hier diverse strandsporten beoefend, waaronder beachvolleybal, beachsoccer, beachtennis, beachhockey en beachhandbal. Het stadion is de thuisbasis van de top van de Nederlandse beachvolleybalduo’s en het Nederlands beachvoetbalteam.

Beelden aan Zee
Beelden aan Zee is een beeldenpark in een unieke omgeving. Het beeldenpark is gebouwd rondom een oud paviljoen dat koning Willem I in 1826 liet bouwen, en wordt omringd door strand en duinen. Het is een oase van rust in het toeristische Scheveningen. Sommige werken zijn abstract, maar andere beelden juist heel figuratief.

Surfen
Scheveningen is de beste plek om te surfen in Nederland. De surfsport is een van de sportpeilers van de gemeente Den Haag en het strand van Scheveningen is daarom ingericht met de beste surffaciliteiten. Ook zijn er diverse surfwinkels, surfscholen gevestigd, maar is er ook een kunstmatig rif aangelegd dat ieder moment van de dag voor de beste golven zorgt.

Fietsen langs de kustroute
610 km aan Nederlandse Kustroute; van Cadzand-Bad tot aan Bad Nieuweschans!

De Pier van Scheveningen
Een van de mooiste pieren aan het strand vind je in Scheveningen! Klim naar het uitkijkpunt en geniet van het uitzicht over de zee, het strand en Scheveningen. Of bekijk de kust vanuit het ruim 50 meter hoge reuzenrad boven zee. Waaghalzen kunnen zelfs bungeejumpen vanaf De Pier. Al wandelend over de promenade kun je genieten van het adembenemende uitzicht. Naast alle activiteiten op De Pier zijn er ook horeca en winkels gevestigd.

 

Musea & Activiteiten

Nationaal Monument Oranjehotel
Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel mensen hebben hier vastgezeten voor verhoor en berechting. Al in de oorlog werd de gevangenis Oranjehotel genoemd. Een ode aan de verzetsstrijders die hier vastzaten.

Het Nationaal Museum Oranjehotel houdt de herinnering levend aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze Scheveningse gevangenis vast hebben gezeten.

Atlantikwall Museum
In Scheveningen liggen historische ondergrondse bunkers van het Atlantikwall Museum. Deze bunkers zijn net als het museum te bezichtigen en geeft uitleg over de aanleg van de Atlantikwall en de gevolgen voor het dagelijks leven in Scheveningen en Den Haag.

GEM museum
Het GEM museum is een museum gelegen in Den Haag en organiseert exposities die gericht zijn op de Nederlandse en internationale actuele kunst. Alle denkbare media komen aan bod, zoals videokunst, schilderijen, sculpturen, tekeningen, films én foto’s.

Fotomuseum
Het Fotomuseum Den Haag bevindt zich direct naast het Kunstmuseum. Het Fotomuseum heeft een grote hoeveelheid gedenkwaardige tentoonstellingen de reveu laten passeren, enkele voorbeelden zijn Man Ray, Emmy Andriesse, Sally Mann, Anton Corbijn, Erwin Olaf, Bieke Depoorter en Robin de Puy.

Museon
Museon is een wetenschappelijk museum. Aarde, dinosaurussen, de eerste mensen, energie, landen, Romeinen, water, fossielen, de Tweede Wereldoorlog, de noordpool, vrede en gerechtigheid. Dit is slechts een kleine greep uit de onderwerpen die in het Museon in Den Haag aan bod komen. Ontdek het zelf!

Panorama Mesdag
Dit is het bekendste werk van de beroemde schilder Hendrik Willem Mesdag: Panorama Mesdag. Dit schilderij geeft een uniek beeld van Scheveningen aan het eind van de 19e eeuw. Het voelt alsof je op een uitkijktoren staat en geniet van het prachtige uitzicht!


Beeld: Panorma Mesdag

Mauritshuis
Het Mauritshuis is een museum gevestigd in de binnenstad van Den Haag. In dit museum is veelal kunt uit de Gouden Eeuw te bewonderen.

Haags Historisch Museum
Dit museum is gelegen in het centrum van Den Haag en vertelt over de geschiedenis, de regering en de inwoners van de stad. Zo brengen de stadsgezichten, portretten, zilverwerk, glaswerk, memorabilia van het Koninklijk Huis en poppenhuizen de verhalen van de stad tot leven.

Museum de Gevangenpoort
De Gevangenpoort is een middeleeuwse gevangenis in Den Haag waar nu een museum is gevestigd. De gevangenpoort ligt dicht bij het Binnenhof en de Hofvijver. In dit museum wordt een collectie van straf- en martelwerktuigen ten toon gesteld.

Madurodam
Madurodam is de plek om te ontdekken wat Nederland zo uniek maakt. Door middel van miniaturen komen de verhalen tot leven!

Kunstmuseum
Geniet van schitterende Art Deco en de unieke collectie van kunst en mode in het Kunstmuseum. Ook bezit dit museum de grootste collectie werken van Mondriaan!

Omniversum
Omniversum is een filmtheater waar spectaculaire grootbeeldfilms vertoond worden. Een voorstelling zien in Omniversum is een unieke belevenis. Omniversum is namelijk het eerst gebouwde IMAX-koepel-theater in Europa en het enige in de Benelux.

Sealife Scheveningen
Duik in de fascinerende onderwaterwereld van het SEA LIFE-centrum en bekijk honderden prachtige vissen.

Legoland Scheveningen
Een fantastisch uitje voor kinderen dat zij nooit zullen vergeten. Er is zoveel te doen en te zien in de Scheveningse LEGOland Discovery Center. Zo zijn er LEGO-creaties, een 4D bioscoop, een NINJAGO trainingszone en gelegenheid om zelf creatief aan de slag te gaan!

 

Evenementen

Vlaggetjesdag
Vlaggetjesdag is een van de grootste straatfeesten van Den Haag. De vlaggetjes wapperen in de straten, overal is muziek te horen, inwoners dragen klederdracht én de nieuwe haringvangst van het jaar wordt gevierd!

Vuurwerkfestival
Ieder jaar is het prachtige schouwspel van het vuurwerkfestival in Scheveningen te bewonderen. Op ca. 275 meter van De Pier worden de pijlen afgeschoten van een drijvend ponton ter hoogte van het Kurhaus hotel.

Nieuwjaarsduik
De grootste Nieuwjaarsdijk van Nederland vindt plaats in Scheveningen. Het jaar wordt fris gestart met een duik in de koude Noordzee aan de Scheveningse kust ter hoogte van De Pier en het Kurhaus.

Vliegerfestival
Ruim honderd uitbundig gekleurde vliegers in de lucht. De vliegers tijdens het vliegerfestival zijn groot, groter grootst! Je ziet diverse demonstraties op het strand. Zo is er een demonstratie sportvliegeren of vliegeren op muziek. Wil je meedoen en het vliegeren onder de knie krijgen? Er zijn vliegers aan de boulevard te koop en je kan een workshop stuntvliegeren volgen.

North Sea Regatta
Elk Pinksterweekend verandert de haven van Scheveningen in het kloppende hart van de Nederlandse wedstrijdzeilsport tijdens de North Sea Regatta. Jachten van allerlei afmetingen liggen gebroederlijk naast elkaar en worden vanaf het strand het water ingetakeld, de volgboten gebruiken de nieuwe helling. In totaal zullen zo’n 2500 zeilers naar Den Haag komen voor de jaarlijkse North Sea Regatta.

Bekijk hier alle evenementen in Scheveningen!

Heb je interesse in ZUIDKADE?

Schrijf je in

DE ZUID is een project van:

  • MRP Development
  • VORM Ontwikkeling BV